Jantrao » Specials » Zuid afrika

Reizen naar Zuid-Afrika

Reizen naar Zuid-Afrika Zuid-Afrika is een land dat bij veel mensen tot de verbeelding spreekt: enerzijds vanwege de natuur en de safari's die je kan doen om wilde beesten te zien, anderzijds vanwege de geschiedenis van het land. Om welke reden je hier ook heel wil gaan, je zult niet teleurgesteld worden!

Algemene informatie

Zuid-Afrika heeft bijna 53 miljoen inwoners en elf officiële talen. Zulu is de grootste taal met ca. 22% van de bevolking als moedertaalsprekers, gevolgd door Xhosa (16%), Afrikaans (13,5%) en Engels (9,6%). Toch zul je als bezoeker overal terecht kunnen met Engels: het is misschien niet de moedertaal van mensen, maar iedereen spreekt het. Als iemand die Nederlands spreekt, kun je ook best uit de voeten met Afrikaans, vooral met lezen en met wat oefening ook in spreken.

Township bij KaapstadTownship bij Kaapstad
De meeste mensen (bijna 80%) hangen een vorm van christelijk geloof aan. Het is echter ook zeker zo dat de traditionele helers, met hun beroep op de voorouders en lokale kruidenmedicijnen, populair zijn.

Het overgrote deel van de bevolking is zwart (bijna 80%). Andere groepen zijn kleurlingen (9%), blanken (9%) en Aziaten (2,5%). Ondanks het uiteenvallen van het apartheidssysteem in 1992, zie je nog veel verschillen tussen de bevolkingsgroepen. Sommige plekken zijn plotseling vrijwel volledig zwart of blank. De blanken zijn nog steeds de rijke bevolkingsgroep en alleen zwarten wonen in de townships.

De Zuid-Afrikanen betalen met een eigen munteenheid, de rand, en het verkeer rijdt links.

Rondreizen in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een groot land: met ruim 1,2 miljoen km² is het het 25e land ter wereld in oppervlakte. Het is dan ook zeker niet een plek waar je zomaar even van de ene naar de andere stad rijdt.

Een normale weg in Zuid-AfrikaEen normale weg in Zuid-Afrika
De wegen in Zuid-Afrika zijn over het geheel genomen goed, dus als je het aandurft om links te rijden, is dit misschien wel de beste manier om je te verplaatsen. De wegen in de Transkei zijn het slechtst. Huurauto's zijn niet bijzonder duur en je kunt vrij makkelijk een auto huren in de ene stad en achterlaten in de andere, vooral bij de bekende grote verhuurbedrijven. Benzinestations vind je in grote getale in elke plaats. Pompbedienden vullen de tank bij en het is de gewoonte om ze hiervoor een fooi te geven. Je ziet vaak mensen liften langs de weg. Het is gebruikelijk in Zuid-Afrika om anderen mee te nemen als je dat kunt, vooral als het oudere mensen, vrouwen of kinderen zijn. Als toerist is deze erecode niet aan de orde en is het af te raden om vreemden mee te nemen.

Wie het openbaar vervoer wil proberen, zal vooral op bussen aangewezen zijn. Langeafstandsbussen verbinden de steden vanuit centraal gelegen busstations, al zul je niet altijd even centraal in de stad van je keuze aankomen. Er zijn verschillende bedrijven zoals Translux, InterCape en Greyhound welke betrouwbaar zijn en je kunt ze veelal online boeken.

Backpackers komen vooral uit op de Baz Bus die de meest populaire plaatsen verbindt. Je kunt een ticket kopen van de ene naar de andere stad (bijvoorbeeld Johannesburg naar Kaapstad) en onderweg naar wens uitstappen op de verschillende stopplaatsen. Baz Bus is verbonden met hostels waardoor je ook vrij makkelijk slaapplaatsen kan vinden. Meestal komt er eens per dag een bus voorbij in elke richting.

Treinen zijn een optie voor de echte lange afstanden, al is het netwerk beperkt. Vliegen kan uiteraard ook.

Lokaal transport

De lokale bevolking maakt gebruik van minibusjes. Deze staan op passagiers te wachten op bepaalde plekken totdat ze vol zijn. Er staan geen bestemmingen aangegeven en een dienstregeling is er al helemaal niet. Als je reist met een local die de taal spreekt en voor je kan onderhandelen, is het waarschijnlijk geen probleem, maar als westerse toerist alleen is het niet zo'n goed idee.

Taxi's zijn overal in de grote steden. Als je aankomt op het vliegveld, maak dan gebruik van de officiële taxi's die bij de standplaatsen staan. Vanuit een hotel of restaurant kun je het beste vragen of zij een taxi voor je willen bellen. Het is niet verstandig in Zuid-Afrika om langs de weg te gaan staan wachten tot een taxi voorbij komt, al helemaal niet 's avonds en nog minder in een uitgaansgebied.

In Kaapstad, Johannesburg en Pretoria zijn er ook metro's. Deze gaan vooral van de buitenwijken de stad in en zijn dus niet interessant voor reizigers. Wel interessant is de zogenaamde Gautrain. Deze verbindt o.a. Johannesburg met Pretoria en gaat naar het OR Tambo vliegveld. Je moet een Goldcard kopen die werkt als een OV-chipkaart. Aan het loket kun je er direct krediet op laten zetten, genoeg voor je reis. Je checkt in en uit. De Gautrain is nogal prijzig, maar erg schoon ne veilig, dus dat is zeker wat waard.
Kaapse Schiereiland, Zuid-Afrika

Kaapse Schiereiland, Zuid-Afrika

Het Kaapse Schiereiland (Cape Peninsula) is een strook land van ca. 60 km lang ten zuiden van Kaapstad. In dit gebied is werkelijk van alles te doen: wandelen, stranden bezoeken, wijn proeven, uitzich…
Kaapstad, Zuid-Afrika

Kaapstad, Zuid-Afrika

Het is niet de hoofdstad van het land, maar toch wel de bekendste en beroemdste stad van Zuid-Afrika: Kaapstad. Iedereen kent de Tafelberg en Robbeneiland waar Nelson Mandela gevangen zat. Naast deze…
Met de trein door Zuid-Afrika

Met de trein door Zuid-Afrika

Een groot land als Zuid-Afrika laat zich misschien wel het beste per trein ontdekken: je vliegt niet in razende vaart over al het moois heen en je zit ook niet urenlang in een touringcar. Het treinnet…
Wijn uit Zuid-Afrika

Wijn uit Zuid-Afrika

Wijn uit Zuid-Afrika doet het goed in Nederland: de namen zijn voor Nederlanders vaak eenvoudiger uit te spreken, maar de bijzondere spelling doet exotisch aan. Zuid-Afrika is door de verschillende be…
Gepubliceerd door Jantrao op 30-04-2014, laatst gewijzigd op 24-02-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Anonymous, Openclipart
  • http://en.wikipedia.org/wiki/South_Africa
  • Eigen ervaringen tijdens december 2013