Een indeling op basis van herkomst van de wijn
Wijn heeft het imago van een lastige aangelegenheid. Je hebt allerlei druivensoorten, wijnhuizen, herkomstlanden en productieprocessen. Het bestaan van vinologen schrikt ook af, want als je dergelijke experts hebt, hoe kun je dan als leek vol vertouwen een goed wijntje uitzoeken? Wie zich echter een klein beetje in wijn verdiept, vindt al snel dat de basiskennis gauw geleerd is. En over smaak valt niet te twisten, dus je hoeft het niet met een expert eens te zijn.
Het belangrijkste element van wijn is de druif. Iedereen kan wel afleiden dat witte druiven witte wijn produceren en blauwe druiven rode wijn. Deze vuistregel geldt overigens niet voor champagne waarvoor voornamelijk blauwe druiven gebruikt worden; bij het persen wordt de schil verwijderd. Dit is vergelijkbaar met het maken van wit brood; je kunt van bruine granen wit brood krijgen als je de schil eraf haalt. Afhankelijk van de druivensoort, krijgt de wijn een andere smaak. Dat is waar titels als Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinotage (alledrie blauwe druiven) en Chardonnay (wit) naar verwijzen.
Het volgende element in de smaak is de locatie waar de druif gekweekt is. De bodemgesteldheid bepaalt welke druif ergens goed groeit en het weer is van belang. Voor goede wijnbouw is een stabiel weerbeeld belangrijk: voldoende zon, genoeg vochtigheid en weinig vorst. Een andere element, landschap, hangt samen met zowel het weer als bodemgesteldheid: een steile helling of glooiende heuvelrug produceren een andere smaak dan een druif van een vlak landschap, omdat de bodem en het weer er anders zijn. Locatie is de reden dat wijn van dezelfde druivensoort uit verschillende landen anders smaakt en waarom er zelfs verschillen zijn tussen landgoederen in dezelfde regio.
Als laatste is ook de productie van de wijn belangrijk. Sommige wijnen zijn een samenvoeging van allerlei druivensoorten, zoals champagne of sherry. Andere wijn wordt juist van een enkele druivensoort gemaakt die op één locatie is geplukt. Bepaalde wijnen moeten rijpen, in een houten vat of op de fles. Champagne moet zelfs dagelijks een beetje gedraaid worden. De productieprocessen zijn in Europa streng geregeld, terwijl gebieden als Australië en Californië vrijer zijn en daarmee ook meer kunnen experimenteren.
Onderstaande artikelen gaan in op verschillende wijnen, op basis van hun herkomst.